1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Marcella

Season1.be445

Marcella (het is Mar-chell-a en niet Mar-sell-a) is een Britse misdaadserie die geschreven werd door Hans Rosenfelt, de scenarist van The Bridge/Bron. Aan de basis van deze serie ligt een analoge uitgangspositie: een getormenteerde, eigenzinnige, maar briljante detective met een verleden, wordt ingezet om een aantal onverklaarbare moorden op te lossen.

Marcella Backland wordt na een afwezigheid van een paar jaar (om zich te ontfermen over haar gezin) opnieuw binnengehaald in de ‘force’ om een reeks moorden op te lossen die verdacht veel gelijkenissen vertonen met diegene die zij onderzocht jaren terug. Terwijl ze op zoek gaat naar aanwijzingen, worstelt ze met haar woede over de nakende scheiding van haar vervreemde echtgenoot Jason. Marcella lijdt sinds de dood van haar dochtertje ook aan ‘fugues’ waarbij ze dingen doet die ze zich later niet meer kan herinneren. Wanneer er sporen zijn naar het bedrijf waar Jason werkt, raken het onderzoek en haar privéleven meer en meer met elkaar verstrengeld.

Het feit dat Rosenfelt de bedenker en scenarist is, valt niet alleen af te leiden uit een gelijkaardig hoofdpersonage, ook de structuur en het veelvuldig rondstrooien van clues, doet telkens weer denken aan The Bridge/Bron. Het verhaal zet je voortdurend op het verkeerde spoor en de verdachten volgen elkaar op in hoog tempo. Wie dus houdt van een serie vol onverwachte wendingen waarbij je de aandacht scherp moet houden, moet zeker kijken naar Marcella. Anna Friel (Broken, American Odyssey, The Heavy Water War) vertolkt op een magistrale wijze de hoofdrol: ze is doortastend, maar ook fragiel, ze beschikt over een boven gemiddelde intelligentie en een zeer accurate intuïtie. Ze praat niet veel, maar beschikt over een expressie gelaatsuitdrukking en een revelerende lichaamstaal. En bovenal, ze zet een personage neer dat ondanks alles de sympathie van de kijker weet op te wekken. Ook de andere acteurs staan borg voor uitstekende vertolkingen. Het tempo ligt aan de hoge kant en de uitgekiende montage weet de spanningsboog perfect gespannen te houden tot het einde. Elke aflevering eindigt met een cliffhanger die je doet uitkijken naar meer.

In het tweede seizoen is Marcella op het spoor van een seriemoordenaar die het voorzien heeft op kinderen (ook op die van haar!). Het stramien is hetzelfde (strak tempo, tal van aanwijzingen, opeenstapeling van verdachten enz.) maar de verhaallijn rond Marcella’s privéleven wordt verder uit gepuurd. Jason, die intussen samenwoont met een verpleegster, is tot alles bereid om de voogdij te krijgen over de kinderen en Marcella’s demonen worden intenser en zetten haar aan tot onverantwoord gedrag. Tijdens dit seizoen worden bepaalde plotlijnen helaas niet afgewerkt en zitten we ook met een onwaarschijnlijke dader wiens motieven ver te zoeken zijn. Niettemin blijft dit een leuke misdaadserie die je aanzet tot 'bingewatchen'. Het einde is verrassend en opent de deur naar een nieuw derde seizoen. En dat komt eraan in 2019.

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Anna Friel, Ray Panthaki, Jack Doolan, Nicholas Pinnock

Prijzen:
2 prijzen (waaronder 1 internationale Emmy) en 1 nominatie

Aantal seizoenen:
3 (het derde seizoen wordt verwacht in 2019)

Beschikbaar op DVD:
nog niet verkrijgbaar op dvd

Bekijk de trailer

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •