1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Better Call Saul

Season1.be4,54,55

Een opvolger vinden voor Breaking Bad is makkelijker gezegd dan gedaan en toch hebben Peter Gould en Vince Gilligan het hem weer geflikt: Better Call Saul werd een verrassende, afwisselend grappige en spannende serie vol verrassingen met bovendien briljante vertolkingen en met een sterk verhaal. Een serie die narratief erg goed in elkaar zit en die net zo verslavend is als Breaking Bad, de serie waarvan dit een spin-off is.

Het hoofdpersonage in de serie is immers Saul Goodman. In Breaking Bad was hij de wat 'louche' advocaat van Walter White. Hij was echter zo’n interessant en veelgelaagd personage dat de makers besloten om er een volledige serie aan te wijden. De geslepen advocaat had immers nog zoveel meer te vertellen, vooral over de periode die voorafging aan Breaking Bad. Onder meer hoe hij bvb. aan de naam Saul Goodman kwam. Die leemte wordt nu opgevuld met de gloednieuwe serie Better Call Saul: we volgen Goodman vanaf 2002, zes jaar voor Breaking Bad, toen hij nog Jimmy McGill heette.

McGill probeerde in die tijd de eindjes aan elkaar te knopen door in Albuquerque, New Mexico (waar ook Breaking Bad zich afspeelde…) te werken als pro deo advocaat. Zijn kantoor was gevestigd in de chauffagekamer van een nagelsalon en zijn bedrijfswagen was klaar voor het autokerkhof. Kortom, Jimmy had het helemaal niet zo breed als hij liet uitschijnen. McGill was vroeger een oplichter tot hij de post mocht verdelen in een groot advocatenbureau (nu zijn grootste concurrent) waar zijn broer Chuck een van de aandeelhouders was. Chuck is echter met ziekteverlof omdat hij leidt aan een panische vrees voor stralingen, van gsm’s over elektriciteit tot zelfs het zonlicht. Jimmy staat hem bij zo goed als hij kan, maar is echter vastberaden het te maken als advocaat. Hij is en blijft doortrapt, is rad van tong én een kuitenbijter. En als het geld niet binnenkomt op een legale mannier, dan moet het maar illegaal. Wanneer op een dag een koppel zich komt aanmelden, ruikt hij werk. De man wordt ervan beticht de bank waar hij werkte opgelicht te hebben voor ettelijke miljoenen…Tijdens zijn dagelijkse ritjes naar de rechtbank, leert Jimmy ook parkeerwachter Mike Ehrmantraut kennen, een man die in het latere leven van Jimmy nog een belangrijke rol zal spelen.

Better Call Saul is een slimme, intelligent geschreven serie, eentje waarmee de fans zich constant kunnen verkneukelen. Binnen het ‘grote’ verhaal zijn er tal van kleine verhaaltjes die niet alleen voor afwisseling zorgen, maar die ook ideaal zijn om de personages wat meer body te geven. Elke aflevering staat dan ook garant voor een of meerdere verrassingen. De verhaalstructuur loopt net als in Breaking Bad niet-lineair. Er wordt dus voortdurend gewisseld tussen heden, verleden en toekomst. In vergelijking met Breaking Bad ligt het tempo iets hoger en er is iets meer humor, hoewel de dramatische toon blijft overheersen. De knappe fotografie zorgt er bovendien voor dat de serie ook visueel wat te beiden heeft. En dan zijn er nog de personages: het wereldje van Saul wordt bevolkt door figuren waarvan andere series alleen maar kunnen dromen. Neem bvb. broer Chuck of parkeerwachter Mike, interessante, vreemde personages die tegelijkertijd omgeven zijn door een waas van mysterie. Sommige herken je zeker van Breaking Bad. En wie weet duikt op een goede dag Walter White opnieuw op of Jesse Pinkman... De kans zit erin, maar ze moeten dan wel passen binnen het verhaal, stelt Vince Gilligan.

Het tweede seizoen gaat op de ingeslagen weg verder. Peter Gould en Vince Gilligan hebben de tijd genomen om hun personages verder te laten ontwikkelen. Via kleine details of flashbacks of nieuwe verhaallijnen krijgen we meer inzicht in personages als Jimmy, Mike, Chuck en KIm. Iedere aflevering is op zich een juweeltje. Odenkirk is briljant en betrekt je voortdurend in zijn niet aflatende strijd voor erkenning en respect. Dit is televisie op zijn best: briljante storytelling, vlijmscherpe dialogen, bijtende humor, sublieme vertolkingen en personages die bijblijven. 

Het derde seizoen volgt direct na de gebeurtenissen op het einde van seizoen 2, dat plaatsvindt op het einde van 2002. Advocaat Jimmy McGill is verwikkeld in een ruzie met zijn broer Chuck die Jimmy onbekwaam acht om het beroep van advocaat uit te oefenen. Hij zal er alles aan doen om Jimmy uit zijn beroep te zetten. Mike werkt intussen voor Gustavo Fing, terwijl Nacho de moord plant op hun rivaal, Hector Salamanca.

In het vierde seizoen trachten Jimmy en Kim de dood van een dierbare een plaats te geven in hun leven. Howard vindt van zichzelf dat hij verantwoordelijk is voor de dood en lijdt aan een depressie. Mike is belast met veiligheidsinspecties bij Madrigal, de multinational die eigenaar is van Los Pollos Hermanos. Gus verdenkt Nacho ervan iets te maken te hebben met de hartaanval van Hector en schakelt hem in als mol in de organisatie van de Salamanca’s. Gus huurt een ingenieur in om een gigantisch lab te bouwen onder de grondvesten van de industriële wasserij. Ondertussen is Lalo Salamanca gearriveerd om de leiding te nemen over de drugs business.

Naarmate de serie vordert, wordt ze alsmaar beter en beter. Seizoen 5 vormt daar geen uitzondering op. In dit seizoen, dat plaatsgrijpt vier jaar voor Saul Walter White en Jess Pinkman ontmoet, wordt Jimmy McGill dé Saul Goodman zoals we hem kennen uit Breaking Bad. Goodman gaat op zoek naar mensen die een advocaat nodig hebben die niet zo duur is als Hamlin, Hamlin, & McGill.
Kim is ontzet door Jimmy's geheimzinnige karakter en twijfelt aan haar bereidheid om mee te gaan in Jimmy’s immorele praktijken. De aanwezigheid van Lalo Salamanca in Albuquerque verstoort de legitieme restaurantactiviteiten van Gus Fring en zijn reputatie bij het Juárez-kartel. Nacho Varga die bang is voor de veiligheid van zijn vader, en Mike Ehrmantraut die worstelt met de moord op Werner Ziegler, zitten gevangen tussen tussen Gus en Lalo.... O ja, tijdens dit seizoen maken we opnieuw kennis met een belangrijk personage uit Breaking Bad.Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Bob Odenkirk, Jonathan Banks, Rhea Seehorn, Michael McKean, Patrick Fabian

Prijzen:
30 prijzen en 175 nominaties (waaronder 3 Golden Globe en 39 voor een Emmy)

Aantal seizoenen:
6 (het zesde seizoen start in 2021) 

Beschikbaar op DVD:
seizoen 1, 2, 3, 4, 5

Bekijk de trailer


Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •