1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Ray Donovan

Season1.be4,54,55

Een van de grootste verrassingen van de laatste maanden, is zonder twijfel de Showtime-serie Ray Donovan. Op papier ziet het er allemaal heel banaal uit, maar van zodra je een paar afleveringen bekeken hebt, besef je dat je heel wat anders opgediend krijgt. En dat is zeker de verdienste van bedenker en showrunner Ann Biderman, de vrouw die ook verantwoordelijk was voor de scenario’s van de uitstekende langspeelfilms Copycat, Primal Fear en Public Enemies en de tv-serie Southland.

Ray Donovan is de naam van een ‘fixer’, iemand die in Los Angeles in opdracht van de ‘rich and famous’ allerlei duistere zaakjes oplost. Ray moet in feite ‘beroemde’ klanten beschermen en zorgen dat ze uit de schandaalpers blijven. Hierbij werkt hij nauw samen met twee partners. Zijn rechterhand, Avi, is een indrukwekkende Israeli. Zijn linkerhand, Lena, is een bikkelharde lesbienne. Doorgaans werkt Ray voor Goodman/Drexler, het machtigste advocatenkantoor van L.A., dat geleid wordt door zijn biechtvader en mentor Ezra Goodman (Elliot Gould), en diens partner, Lee Drexler. Als je uitgangspunt leest verwacht je je aan een serie waarin elke week een nieuwe ‘case’ zich aanbiedt. Niets is echter minder waar. Die ‘cases’ vormen niet de essentie, maar zijn eerder de aanvulling. Waar het eigenlijk allemaal om draait is Ray’s disfunctionele familie die van Boston naar Los Angeles verhuisde.

Ray is de enige die het echt heeft gemaakt: een mooie vrouw Abby, een goed betaalde job en twee bloemen van kinderen, Bridget en Conor. Met de andere Donovans is het niet zo goed verlopen. Bunchy, zijn jongere broer, werd ooit misbruikt door een priester, kon het trauma niet verwerken en zoekt zijn heil in de drank. Terry, zijn andere broer, kreeg de Ziekte van Parkinson na te veel klappen geïncasseerd te hebben in de boksring. En de geest van hun kleine zusje Bridget, die zelfmoord pleegde als tiener, blijft hen allemaal achtervolgen. Voor Ray is er één persoon de oorzaak van al hun ellende: hun vader Mickey, een Ierse gangster, die hen als kind regelmatig in de steek liet en ervoor zorgde dat dierbare mensen uit hun leven verdwenen. Als de serie begint vernemen we dat Mickey na twintig jaar cel eindelijk weer op vrije voeten komt en zijn ‘rechtmatige’ plaats aan het hoofd van de clan weer wil opeisen. Mickey gaat – na een omrit via de kerk – naar Los Angeles om zo vlug mogelijk herenigd te worden met zijn familie. Vooral zijn kleinkinderen kijken er naar uit om hun opa te leren kennen…

Ray Donovan is een hippe, rauwe en dynamische serie die het geweld niet schuwt en die de familiewaarden hoog in het vaandel draagt. De familie is in de serie de spil waar alles rond draait. De broers zijn bekommerd om elkaar en komen voor elkaar op wanneer het fout gaat. Ray is echter de enige die zijn vader ronduit haat. Je weet nooit goed waarom, maar naarmate de serie vordert krijg je ook meer info zodat alles een stuk duidelijker wordt. Qua sfeer komt de serie aardig in de buurt van The Black Donnellys, een miskende serie over een familie Ieren in New York.

Topacteurs als Liev Schreiber (Ray), Eddy Marsan (Terry) en Jon Voight (Mickey) acteren schitterend en dragen zeker bij aan de overtuigingskracht en de geloofwaardigheid van de serie. Elliot Gould (M*A*S*H) en Steve Bauer (Scarface) leveren knap werk in de bijrollen. Verder zijn er ook nog gastrollen voor bekende acteurs als Paul Michael Glaser (Starsky uit de serie Starsky & Hutch), James Woods, Hank Azaria en Rosanna Arquette.

Kortom, Ray Donovan is een knappe, sexy serie die de spanningsboog strak houdt (een paar leuke cliffhangers) en die ook op psychologisch vlak veel dieper graaft dan de doorsnee Amerikaanse misdaadserie.

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Liev Schreiber, Paula Malcomson, Eddy Marsan, Dash Mihok, Jon Voight, Elliot Gould, Steve Bauer

Prijzen: 3 prijzen (waaronder een Golden Globe en een Emmy) en 36 nominaties (waaronder 5 voor een Golden Globe en 8 voor een Emmy)

Aantal seizoenen: 6 (het zesde seizoen is besteld) 

Beschikbaar op DVD:
seizoen 1, 2, 3

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2013) aantal afleveringen: 12
Ray werkt als fixer voor een groot advocatenkantoor. Hij moet ervoor zorgen dat bekende sterren niet in de schandaalpers komen. Maar dat is niet z'n enige bekommernis: zijn vader Mickey is na een gevangenisstraf weer op vrije voeten en wil zich herenigen met zijn familie. Ray verwacht dat zijn familie in gevaar komt en zal er alles aan doen om Mickey weer naar de gevangenis te sturen, al moet hij daarvoor de hulp van een huurmoordenaar inroepen. Ray's broers Terry en Bunchy verdragen de aanwezigheid van Mickey, maar zien gaandeweg in dat Ray wel eens gelijk zou kunnen hebben. Ondertussen sluit Mickey een deal met de politie en gaat hij op zoek naar een schadevergoeding voor zijn gevangenisstraf. Door de komst van Mickey ontstaan er ook spanningen tussen Ray en z'n echtgenote Abby.

Bonusmaterialen op de DVD: Episode 1: Dissecting A Scene (1:53 min.); The Way Ray Runs a Meeting (0:57 min.); The Way Ray Breaks (1:04 min.); Video Diary With Pooch Hall part 1 (2:23 min.); Video Diary With Pooch Hall part 2 (1:28 min.); Hanging With Jon Voight (2:08 min.); Kate Moennig Fan Questions (2:40 min.); Hand To Hand, Fist To Fist (6:32 min.); Dressing Ray Donovan (6:51 min.); Where's Ray? (0:26 min.) 

Seizoen 2 (2014) aantal afleveringen: 13

Ray Donovan kan zo’n beetje alles beschermen, behalve zijn familie. Na de zaak met Sully is zijn vader ondergedoken in Mexico. FBI-agent Eddie Cochran wil de zaak echter tot op de bodem uitspitten, net als de journaliste Kate. Ondertussen papt Ray’s eenzame vrouw Abby aan met een politieagent. Zoon Conor heeft iets te veel meegekregen van huis terwijl dochter Bridget steeds verder weg drijft nu zij een relatie heeft met de rapper Marvin. Kan Ray zijn familie bij elkaar houden terwijl hij aan de slag gaat voor de sterren? Al vlug ondervindt Ray dat hetgeen hij het liefste wil het moeilijkste is om te fixen.

Bonusmaterialen op de DVD: Liev Schreiber On Ray (2:17 min.); Jon Voight on Mickey (2:03 min.); Audiocommentaar bij afl. 1, 7; Musically Ray (8:20 min.); Shooting Ray Donovan (7:56 min.); Wit and Wisdom (6:54 min.)


Seizoen 3 (2015) aantal afleveringen: 13
Ray Donovan treurt om het verlies van een goeie vriend. Bovendien is zijn persoonlijk leven herschapen één grote chaos. Abby staat op het punt te breken en Mickey heeft een plan bedacht om een lokaal prostitutienetwerk te runnen. In afwezigheid van Terry, runt Bunchy, die hopeloos verliefd is op worstelaar Teresa, de boksclub. Ray werkt ondertussen voor miljonair Andrew Finney, wiens zoon is gekidnapt. Als zijn dochter Paige Ray eveneens engageert, gaan de poppen pas goed aan het dansen…

Bonusmaterialen op de DVD: New Characters (2:36 min.); Los Angeles: The Third Character (7:50 min.); Lucha Love Story (6:35 min.); Blood and Bruises (8:35 min.)

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •