1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Happy Valley

Season1.be4,54,55

Als de Scandinaven Sarah Lund (The Killing), Annika Bengtzon (Liza Marklund’s Annika Bengtzon), Irene Huss (Irene Huss) en Dicte Svendsen (Dicte) hebben en Nederland Fenna Kramer (Moordvrouw), dan heeft Engeland vanaf nu Catherine Cawood, een hardwerkende politie-inspecteur die aan het hoofd staat van een politiecorps dat opereert in de 'valleys' van Yorkshire.

Cawood is het hoofdpersonage van de zesdelige Britse detectiveserie Happy Valley, die geschreven werd door Sally Wainwright, de scenariste die ook verantwoordelijk was voor het erg mooie Last Tango In Halifax. De hoofdrol wordt gespeeld door Sarah Lancashire, die – toeval of niet – in Last Tango In Halifax de rol speelt van Caroline, de lesbische schooldirectrice.

Cawood en haar team vullen hun dagen met banale dingen, meestal het gevolg van drugs. Maar al vlug beseft Catherine dat zelfs de hooggeplaatste notabelen beschermd worden door haar oversten. Catherine die samenwoont met haar zus en haar kleinkind Ryan rouwt nog steeds om de zelfmoord van haar dochter Becky. Wanneer ze verneemt dat Tommy Lee Royce, de man die zij verantwoordelijk acht voor de dood van haar dochter vrijgekomen is, raakt ze uit haar evenwicht. Ze wil er voor zorgen dat hij nooit nog iemand zal kwaad doen. Ondertussen heeft Kevin Weatherhill, de boekhouder van een groot bedrijf het plan opgevat om de dochter van zijn baas, Nevison Gallagher, te kidnappen. Weatherhill vroeg loonopslag om de studies van zijn dochter op een elitaire school te kunnen betalen, maar kreeg een 'neen' op zijn rekwest. Hij orchestreert de kidnapping en wordt door zijn baas, die niets vermoedt, ingeschakeld als tussenpersoon. De man die het plan zal uitvoeren is een kleine crimineel die handelt in drugs. Zijn handlangers zijn twee lowlifes die voor hem werken. Een van hen is... Tommy Lee Royce.

War vooral opvalt aan deze serie is het intelligente scenario en de rauwheid. Het scenario weet op een zeer vernuftige manier corruptie, moord, wraak, familieproblemen, haat en moederliefde met elkaar te verwerken. Eén grote twist verklappen we niet want daar draait heel het verhaal rond. O ja, Catherine was ooit gehuwd met Richard, die nu een nieuwe vriendin heeft, en heeft ook nog een zoon Daniel die niet meer met haar wil praten. De rauwheid (weinig make up, harde dialogen, een sociaal arme buurt etc.) die we vaak ook terugvinden in de sociale drama's van een Ken Loach, geeft vaak aanleiding tot excessief geweld (de serie wordt verweten teveel gratuit geweld te gebruiken...), maar volgens past deze agressie volledig in het verhaal.  

Naast een voortreffelijk acterende Lancashire (hou haar maar in de gaten op de volgende BAFTA's, net als de serie overigens) zien we ook nog Joe Armstrong (The Village) als de uitvoerder van de kidnapping, Steve Pemberton (Whitechapel) als Kevin en Siobhan Finneran (Downton Abbey) als zus Clare. De verrassing komt echter van James Norton die de rol speelt van Tommy. Bij momenten is hij echt angstaanjagend, dan weer innemend en berouw tonend. Maar uiteindelijk blijft hij een echte psychopaat. Knappe vertolking van een man die ook al te zien was in Rush, An Education en de knappe tv-film Restless.

De serie kreeg uitstekende kritieken en wordt omschreven als de beste Britse serie van het jaar. Sarah Lancashire omschreef Happy Valley als “een donkere, grappige en veelgelaagde thriller zijn die zich ontplooit rond het persoonlijke en professionele leven van Catherine, naast politie-inspecteur ook een treurende moeder die voor haar kleinkind zorgt.” De hele hype rond de serie, heeft ervoor gezorgd dat er wellicht een tweede seizoen komt (zie Happy Valley krijgt een tweede seizoen)

De serie ging van start op 29 april en was te zien op BBC One.

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Sarah Lancashire, James Norton, Adam Long, Steve Pemberton, Siobhan Finneran

Prijzen: 3 nominaties

Aantal seizoenen: 2

Beschikbaar op DVD:
seizoen 1 vanaf 28 april

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2014) aantal afleveringen: 6
Catherine Cawood kon de job van detective niet langer combineren met het opvoeden van haar kleinkind Ryan. Ze wisselde haar job voor de plaats van politie-inspecteur bij de lokale politie. In de Yorkshire Valleys, waar Catherine en haar team opereren, lijkt alles om drugs te draaien. Maar echt ingrijpen doet de politie niet, tot groot ongenoegen van Catherine. Wanneer Tommy Lee Royce vrijkomt, probeert Catherine hem te vinden. Ze wil niet dat hij opnieuw mensen kwaad berokkent. Catherine acht Tommy immers verantwoordelijk voor de zelfmoord van haar dochter, Becky, de moeder van Ryan. Wanneer een kidnapping plaatsgrijpt, wordt de politie aanvankelijk buiten spel gezet. Maar als een jonge politievrouw bij een routinecontrole gruwelijk wordt vermoord, komt alles in een stroomversnelling.  

Géén bonusmaterialen op de DVD


Seizoen 2 (2015) aantal afleveringen: 6

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •