1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Fargo

Season1.be555

Volgens de verzamelde Amerikaanse pers was Fargo dé beste serie van het afgelopen jaar. En terecht! Want deze afgeleide van de gelijknamige speelfilm van de Coen broers, heeft zo wat alles wat je van een goed serie mag verwachten: sfeer, humor, aparte personages, schitterende dialogen, onverwachte wendingen, knappe muziek, een intelligente plot, de chemie om je onafgebroken aan het scherm gekluisterd te houden en vooral een einde dat iedereen zal plezieren. Fargo is dan ook een anthologie serie van tien afleveringen, net als True Detective overigens. Wil dat zeggen dat er geen tweede seizoen van Fargo komt? Nee, absoluut niet, maar net als bij True Detective zal het hier gaan om een compleet nieuwe verhaal, met nieuwe personages en nieuwe acteurs. Een principe dat American Horror Story nu al vier seizoenen hanteert. Zo’n anthologie serie heeft als voordeel dat het een afgerond geheel vormt en dat men A-acteurs kan aantrekken gezien de relatief korte draaiperiode.

Vooraleer we echter verdergaan, even duidelijk maken dat dit géén remake is van de Oscarwinnende film, maar een eigentijdse bewerking die gebruik maakt van een aantal elementen dat ook in de originele film zat. Het verhaal speelt zich bvb. af in Minnesota (meer bepaald in Duluth, Fargo en Bemidji), de sneeuwlandschappen en de koude temperatuur spelen een prominente rol, net als het geweld dat soms zeer bloederig is, de meeste personages zijn braaf en naïef op een paar slimmeriken na en bovenal, er zit ook heel wat zwarte humor verweven in het verhaal.

De punchline van Fargo zou kunnen zijn: “Wrong man at the wrong place at the wrong time”. Wat zo vaak als uitgangspunt gebruikt wordt in films als in series, werkt hier wonderwel en zorgt voor een rollercoaster van gebeurtenissen en een karrenvracht aan lijken. Voor de mensen van Bemidji staan er uitzonderlijke tijden te wachten.
De wrong man is Lester Nygaard, een zeer beschaafde, introverte verzekeringsagent die getrouwd is met een bazige vrouw en die vroeger op school meer vijanden dan vriendjes had. Wanneer hij toevallig een van die bullies van vroeger tegenkomt, een zekere Sam Hess, gaat de bal aan het rollen. Hess wil om indruk te maken bij zijn tienerzonen Lester opnieuw wat schrik aanjagen, maar die doet een verkeerde beweging en loopt daarbij een gebroken neus op. In het hospitaal ontmoet hij toevallig een man die eerder op de dag een auto-ongeval heeft gehad waarbij hij een lichte hoofdwonde opliep. De twee raken aan de babbel en wanneer Lester het verhaal van Hess vertelt, stelt de vreemde hem voor om de man voor goed te elimineren. “Is dat wat je wilt, Lester?” “Je moet enkel ja te zeggen”… Maar Lester zegt niks en neemt afscheid van de man, die hem zijn telefoonnummer geeft. Wat er dan gebeurt, zorgt voor een opeenvolging van gebeurtenissen waarbij er verschillende slachtoffers vallen. Voor politiechef Vern en zijn team bestaande uit ondermeer deputy Molly Solverson en deputy Bill Oswalt staan er spannende en moeilijke tijden te wachten. Meer verklappen we niet…

Buiten vermelde personages zijn er ook heel wat randfiguren die voor meerdere (ont)spannende momenten zorgen. Zo zijn er Mr. Wrench en zijn partner Mr. Numbers, twee killers die naar Bemidji gezonden worden door de maffia van Fargo; Gus Grimly, de politieman van Duluth die de onbekende vreemdeling vergeet te arresteren; Stavros Milos, een schatrijke ondernemer die gechanteerd wordt, Chaz Nygaard, de broer van Lester en Gina Hess, de verleidelijke echtgenote van Sam Hess die uit is op de verzekeringspremie.

Zoals mag blijken uit voorgaande commentaar, heeft Fargo heel wat troeven. Wat in de eerste plaats opvalt, is het briljante scenario waarbij elke schakel past in de vorige. Allemaal de verdienste van Noah Hawley, die ooit nog meewerkte aan Bones als scenarist en producent. Verder is er de prima dosering van geweld, spanning en humor. Om nog niet te spreken over de schitterende vertolkingen van Allison Tolman als Molly, Billy Bob Thornton als de mysterieuze vreemdeling wiens naam later in de serie wordt onthuld, Martin Freeman (The Hobbit-saga, Sherlock) als Lester, Colin Hanks (Dexter) als Gus Grimly en Bob Odenkirk (Breaking Bad, Better Call Saul) als deputy, later chief, Billy Oswalt. Fargo kreeg heel wat prijzen (o.a. twee Golden Globes en drie Emmy’s) en was zonder twijfel een van de beste series van het afgelopen jaar. Een tweede seizoen is ondertussen in de maak.

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Martin Freeman, Allison Tolman, Billy Bob Thornton, Bob Odenkirk, Colin Hanks (seizoen 1), Patrick Wilson, Ted Danson, Kirsten Dunst, Jesse Plemons, Jean Smart (seizoen 2), Ewan McGregor, Mary Elizabeth Winstead, David Thewliss, Carrie Coon, Michael Stuhlbarg (seizoen 3)

Prijzen: 50 prijzen (waaronder 2 Golden Globes en 6 Emmy's) en 186 nominaties (waaronder 9 voor een Golden Globe en 46 voor een Emmy)

Aantal seizoenen:


Beschikbaar op DVD:
seizoen 1, 2, 3

Bekijk de trailer

Fargo (20014) aantal afleveringen: 10
Lester Nygaard is een onderdanige verzekeringsagent die zowel door zijn vrouw als door klasgenoten van vroeger regelmatig wordt gepest. Wanneer Nygaard door een zekere Sam Hess, de bully uit de school, wordt verwond, belandt hij in het hospitaal. Daar botst hij toevallig op een wat mysterieuze huurmoordenaar die gewond raakte toen hij een target ombracht. Lester raakt aan de babbel met de mysterieuze man en van het een komt het ander: voor Lester het goed en wel beseft wordt Sam Hess dood aangetroffen in een stripteaseclub. De start van een waanzinnig en erg bloederig avontuur...

Bonusmaterialen op de DVD: Audiocommentaar; Deleted Scenes (3:06 min.); This Is A True Story (27:05 min.); Greetings From Bemidji (16:25 min.); Shades Of Green (14:13 min.)

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •