1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Luther (s5)

Season1.be445

Al van bij de eerste aflevering kreeg ik een duidelijk gevoel dat er parallellen waren tussen Silence Of The Lambs en Luther. De relatie die John Luther heeft met Alice Morgan doet sterk denken aan die tussen Clarice Starling en Hannibal Lecter. Twee zeer intelligente mensen die er genoegen in scheppen om politiemensen intellectueel uit te dagen. Deze relatie tussen man van de wet en moordenaar geeft de serie ook een diepere betekenis. Daarom is Luther ook niet de zoveelste (Britse) misdaadserie. Het sterke aan Luther is dat de serie vooral mikt op de brains eerder dan op de goedkope thrills.

John Luther is een gepassioneerde politie-inspecteur. Aan het begin van de serie zien we hoe een fout afgelopen zaak een blijvende en diepe indruk nalaat op Luther. Pas zeven maanden later keert hij terug in dienst. Ook op persoonlijk vlak gaat het niet zo goed: zijn vrouw Zoë heeft hem verlaten en hoe graag ze hem ook ziet, ze zal niet terugkomen. Luther is getekend door de zaken die hij moet oplossen. Hij kropt zijn gevoelens op een verkeerde manier op. Agressie is voor Luther de enige manier om ze te ventileren. Als hij weer eens een uitbarsting heeft, kan je best niet te dicht in zijn buurt zijn. Wat ook anders is in Luther, in vergelijking met gelijkaardige series, is dat de dader meestel direct wordt bloot gegeven. Dat is noodzakelijk omdat de confrontatie tussen Luther en de dader een wezenlijk bestanddeel uitmaakt van de serie: het hoe en het waarom zijn erg belangrijk voor Luther. En wat about Alice Morgan? Zij functioneert als rode draad doorheen de verschillende afleveringen: ze probeert Luther te ontleden tot op het bot, daagt hem uit, geeft hem tips en vindt in hem een waardige tegenstrever voor haar bizarre mindgames.

De bedenker van deze Britse reeks is Neil Cross, die ook de schrijver en bedenker was van die andere Britse serie Spooks. De hoofdrol in de serie wordt gespeeld door iemand die de naam Luther waardig kan dragen: Idris Elba is een imposante zwarte acteur van 1,90 m die zowel de agressieve als de meer introverte Luther perfect kan weergeven. De man plakt aan het scherm en laat je geen minuut los. Hij kreeg dit jaar voor zijn vertolking in Luther dan ook een Golden Globe. De echte fans van tv-series herkennen hem wellicht als Stringer Bell uit The Wire of als Charles Martin uit The Office. Daarnaast speelde hij ook mee in Thor en Prometheus.

Aanvankelijk was het de bedoeling om te stoppen na het derde seizoen, maar één van de reden waarom er alsnog een vierde seizoen kwam, was dat Idris Elba en bedenker Neil Cross niet gelukkig waren met het einde van seizoen 3. Helaas telt dit seizoen slechts twee afleveringen van 60 minuten. Of dit het definitieve einde betekent voor Luther is ook nog niet zeker, want nu worden opnieuw de geruchten verspreid van een bioscoopfilm. In dit nieuwe seizoen zien we nieuwkomers als Rose Leslie (Game Of Thrones, Utopia), Laura Haddock (Da Vinci’s Demons, Guardians Of The Galaxy), Darren Boyd (The World’s End, Fortitude) en Patrick Malahide (Game Of Thrones, Hunted).Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs:  Idris Elba, Ruth Wilson, Indira Varma, Saskia Reeves, Paul McGann, Warren Brown

Prijzen: 15 prijzen (waaronder 1 Golden Globe) en 62 nominaties (waaronder 11 voor een Emmy, 3 voor een Golden Globe en 4 voor een BAFTA)

Aantal seizoenen: 5

Beschikbaar op DVD: seizoen 1, 2, 3, 4 en 5 (vanaf 26 maart)

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2010) aantal afleveringen: 6
Luther komt na een fout afgelopen zaak zwaar getekend terug in dienst. Zijn echtgenote Zoë heeft hem verlaten en woont nu samen met Mark. Alice Morgan, een moordenares die Luther wegens een gebrek aan bewijzen heeft moeten laten gaan, blijft contact zoeken en daagt Luther uit tot het spelen van psychologische spelletjes. Daarbij gebruikt ze vaak Zoë als lokmiddel. Tussen collega Ian Reed en Luther stijgen de spanningen. Wanneer Luther beticht wordt van moord en hij de corrupte Reed wil ontmaskeren, moet hij de hulp inroepen van Mark en moet hij al zijn vertrouwen vestigen op Alice.

Seizoen 2 (2011) aantal afleveringen: 4
Luther is overgeplaatst naar de ‘Serious and Serial Crime Unit’ waar hij belast wordt met de opsporing van een seriemoordenaar. Daarnaast wordt hij gecontacteerd door de echtgenote van een man die hij heeft laten opsluiten een paar jaar eerder. Zij vraagt Luther of hij ervoor wil zorgen dat haar dochter Jenny zich niet langer prostitueert op straat. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan wanneer Luther onder druk gezet wordt en haar pooier ermee dreigt om haar en haar moeder om te brengen.

Seizoen 3 (2013) aantal afleveringen: 4

Seizoen 4 (2015) aantal afleveringen: 2

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •