1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Salamander

Season1.be335

Wanneer in de kleine private familiebank Jonkhere kluizen worden gekraakt, is er paniek bij de slachtoffers, toevallig een geheim genootschap met de 66 machtigste mensen van België. Zij, en zij alleen, bepalen het reilen en zeilen in ons land en hebben de touwtjes strak in handen. Maar de daders laten geen enkel spoor achter. Om geen paniek te zaaien besluiten de gedupeerden de zaak te verzwijgen. Zowel de bank als justitie beslissen uit eigenbelang de zaak in de doofpot te stoppen. De donkere crisistijden van vroeger mogen niet terugkeren en de mensen mogen het vertrouwen in de banken niet verliezen. Maar wat ze niet kunnen voorzien, is dat politie-inspecteur Paul Gerardi de roof toevallig via een tip op het spoor komt. Wanneer hij de zaak verder wil onderzoeken, wordt hij ontslagen en zet hij zelfs zijn leven op het spel.

Voor de twaalfdelige serie Salamander sloegen twee gerenommeerde fictiespecialisten de handen in elkaar: scenarist Ward Hulselmans en regisseur Frank Van Mechelen. Voeg daar nog een topcast aan toe met Filip Peeters, An Miller, Violet Braeckman, Jo De Meyere, Koen De Bouw, Vic De Wachter, Tine Reymer, Gène Bervoets, Ann Ceurvels, Lucas Van den Eynde, Mike Verdrengh, Koen Van Impe, Wim Opbrouck, Matthias Sercu en Warre Borgmans en het resultaat is een reeks die je het puntje van je stoel houdt. De opnames vonden hoofdzakelijk plaats in Brussel. Vooral Tour & Taxis, het Jubelpark en het Federaal Parlement dienden als decor voor de reeks. De opnames gingen van start op 3 mei 2011 en duurden tot december 2011. In augustus van dit jaar vonden er ook nog enkele opnames plaats.

Nu we de serie effectief kunnen volgen is ons enthousiasme van bij de aanvang ondertussen al heel wat bekoeld. Inmiddels is duidelijk dat het scenario rammelt aan alle kanten. Het lijkt er meer en meer op dat de pitch ‘man neemt wraak voor iets wat tijdens de oorlog is gebeurd’ niet sterk genoeg is om er zoveel afleveringen aan op te hangen. Daarom worden er heel wat zijsporen bewandeld die uiteindelijk niets ter zake doen en die enkel dienen om de spanning op te bouwen. Hierdoor dreigt Hulselmans zichzelf in het verhaal te verliezen en zijn de drijfveren of de 'shifting morality' van verschillende personages vaak niet te vatten. Bovendien zijn er een aantal storende ‘fouten’ waarvan men blijkbaar hoopt dat de ‘naïeve’ kijker ze niet gezien heeft (bvb. de flashback naar 1944 waar onze 'helden' gezellig een Omer zitten te drinken, wetende dat dat bier pas geïntroduceerd werd in 2008). Maar goed, laat ons afwachten hoe de serie verder evolueert om dan ons definitief oordeel te geven. Nu staat echter al vast dat het niveau van de betere tv-serie in de verste verte niet wordt benaderd.

De serie is vanaf zondag 30 december 2012 te zien op Eén en loopt tot 17 maart 2013.

Kijk hier alvast naar de trailer!

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Filip Peeters, An Miller, Violet Braeckman, Jo De Meyere, Koen De Bouw, Vic De Wachter, Tine Reymer, Gène Bervoets, Ann Ceurvels, Lucas Van den Eynde, Mike Verdrengh, Koen Van Impe, Wim Opbrouck, Matthias Sercu en Warre Borgmans.

Seizoen 1 (2012) aantal afleveringen: 12

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •