1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

The Crown

Season1.be445

The Crown is een heel speciale en prestigieuze serie van Netflix over de Britse monarchie. De serie volgt de 25-jarige Elizabeth II die op het punt staat Koningin van Engeland te worden. De focus ligt op haar leven achter een façade en haar relatie met o.a. Winston Churchill, die duidelijk van mening was dat HIJ het land leidde. Uiteraard passeren ook het politieke landschap en de gebeurtenissen die de tweede helft van de 20ste eeuw kleurden, de revue. Elk seizoen belicht een ander decennium. In totaal zullen er zes seizoenen gemaakt worden. 

De serie, die gebaseerd is op het toneelstuk 'The Audience' van Peter Morgan en Stephen Daldry, werd geschreven door Morgan, de scenarist van Rush, The Hereafter, 360, Frost/Nixon en … The Queen. Stephen Daldry (The Reader, The Hours, Billy Elliott) regisseerde de pilootaflevering.

De serie begint in 1947 wanneer Elizabeth II trouwt met Philip van Griekenland en Denemarken. Ze is pas 25 jaar als ze gekroond wordt tot koningin, omdat haar vader King George VI komt te overlijden. Met beperkte ervaring moet Elizabeth II nu plotseling het land sturen en wordt ze ook geconfronteerd met Winston Churchill, de premier, die ook een cruciale rol had gespeeld in de oorlog en die ervan overtuigd is dat hij het land regeert. Prinses Margaret is verliefd op kapitein Peter Townsend, maar die is gehuwd en een relatie met een getrouwde man wordt door het Britse Koninklijke Huis niet geduld.

Het tweede seizoen gaat over de periode vanaf de Suezcrisis in 1956 (met het aftreden van Eerste Minister Anthony Eden tot gevolg) over het Profumo-schandaal (met het aftreden van Eerste Minister Harold McMillan tot gevolg) tot de geboorte van prins Edward in 1964. Uiteraard komen ook de problemen met Philip aan bod. Elizabeth verdenkt hem er immers van haar te bedriegen met een ballerina.

Seizoen 3 begint met de verkiezing van Harold Wilson tot premier en gaat over onder andere de Ramp van Aberfan, de dekolonisatie van Afrika, Prinses Margaret's affaire met tuinman Roddy Llewellyn en de periode waarin Edward Heath Eerste Minister was. Bovendien maken we tijdens dit seizoen kennis met Camilla Shand die we beter leren kennen als Camilla Parker Bowles.

Historisch gezien is dit een serie waar je heel veel van kunt leren. Wist je bv. dat de Koningin nooit op de schoolbanken zat en dus geen diploma’s heeft. Het enige wat ze voorgeschoteld kreeg was etiquetteleer. Dat ze eigenlijk weinig of geen beslissingsrecht had? Of zoals haar moeder zei, je mond houden dat is het belangrijkste. Of dat het Koninklijk Huis heel emotieloos met elkaar omging: geen geknuffel, geen kussen, apart slapen enz? Maar we moeten er wel aan toevoegen dat de feiten niet altijd even accuraat zijn. Soms haalt de dramatisering het van de realiteit. Bij sommige critici werkte dat wrevel in de hand. 

Het feit dat de serie opgebouwd is rond historische feiten en gebeurtenissen houdt ook in dat er van karakterontwikkeling weinig sprake is. Soms gebeurt het dat je bepaalde personages een aantal afleveringen niet in beeld krijgt omdat hij of zij niet in die verhaallijn voorkomt, wat uiteraard niet bevorderlijk is voor de ontwikkeling van dat personage. De vertolking is echter puntgaaf. De rol van Elizabeth en de andere personages wordt per twee seizoenen vertolkt door een andere actrice of acteur. Claire Foy die Anna Boleyn speelde in Golden Globe-winnaar Wolf Hall en ook te zien was aan de zijde van John Malkovich in Crossbones, speelt de jonge Koningin Elizabeth II terwijl Matt Smith (Dr. Who, Lost River) gecast werd als Philip Mountbatten, Duke of Edinburgh. Amerikaan John Lithgow (Dexter, Love Is Strange) speelt Winston Churchill terwijl Vanessa Kirby (Mission: Impossible - Fallout, Pieces Of A Woman) in de huid kruipt van Prinses Margaret. In het derde en vierde seizoen worden de rollen vertolkt door Olivia Colman (The Favourite, Fleabag, Broadchurch), Tobias Menzies (Game Of Thrones) en Helena Bonham Carter (Sweeney Todd: The Demon Barber Of Fleet Street, The King's Speech). In het vijfde en zesde seizoen zullen de rollen gespeeld worden door Imelda Staunton (Harry Potter And The Deathly Hallows: Part 1, A Confession), Jonathan Pryce (The Two Popes, Game Of Thrones) en Lesley Manville (Phantom Thread, World On Fire).

De serie kost volgens The Daily Mail $170 miljoen voor 20 afleveringen. Andere bronnen hebben het over $100 of $130 miljoen per seizoen. Wat er ook van zij, je ziet overduidelijk dat er op geen dollar werd gekeken. Vanaf de openingsbeelden gaat er een zekere grandeur uit van de beelden. Paleizen, kastelen, landhuizen, landschappen en de kostuums van iedereen zijn om je ogen bij uit te kijken. Bovendien voelt alles erg authentiek aan. Het voelt soms aan alsof je naar een sjieke documentaire zit te kijken. Saai is het nooit, in elke aflevering gebeurt er wel iets dat ervoor zorgt dat de aandacht en de spanning hoog gehouden worden. M.a.w. wie houdt van historische series, van het Britse Koningshuis of van knappe televisie tout court, mag The Crown zeker niet missen.

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Claire Foy, Matt Smith, Vanessa Kirby, John LIthgow, Olivia Colman, Tobias Menzies, Helena Bonham Carter, Imelda Staunton, Jonathan Pryce, Lesley Manville

Prijzen: 68 prijzen (waaronder 3 Golden Globes, 10 Emmy's en 3 BAFTA's) en 178 nominaties (waaronder 6 voor een Golden Globe, 30 voor een Emmy en 15 voor een BAFTA)

Aantal seizoenen: 6 seizoenen (het vijfde en zesde seizoen zijn gepland)

Beschikbaar op DVD: seizoen 1, 2, 3 

Bekijk de trailer

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •