1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Utopia

Season1.be4,54,55

Deze Britse serie bedacht door Dennis Kelly (van de series Pulling en Spooks), vertelt het verhaal van een groep buitenbeentjes: Ian, een hotshot van bijna dertig die nog steeds bij zijn moeder woont, Becky, een studente die haar moeder verloor op jeugdige leeftijd en die achtervolgd wordt door de mysterieuze dood van haar vader, Wilson Wilson, een student die verslaafd is aan theorieën over samenzwering en Grant, een 11-jarige jongen met problemen die in het bezit komt van het manuscript voor de opvolger van de graphic novel 'Utopia-The Experiments'. En laat dat nu precies het voorwerp zijn dat door iedereen uit de serie erg wordt begeerd. Een strip waarin een wetenschapper een pakt sluit met de duivel.

De auteur van het werk pleegde zelfmoord, maar zou nog voor zijn dood een tweede deel hebben geschreven. In dit vervolg zouden de grootste rampen worden voorspeld. Blijkt echter dat een mysterieuze organisatie, bijgenaamd The Network, vertegenwoordigd in de serie door acteurs James Fox en Stephen Rea, ook op zoek is naar dat vervolg. Hun huurmoordenaars Arby en Lee schrikken voor niets terug en gebruiken de meest extreme en gewelddadige middelen op hun doelen te bereiken. Wanneer ons viertal onverwacht hulp krijgt van de geheimzinnige Jessica Hyde, die blijkbaar heel wat te maken heeft met de strip, kunnen ze niets anders doen dan haar hulp te aanvaarden. Willen ze dit gewelddadig avontuur overleven, dan moeten ze hun verleden met elkaar delen.

Utopia, dat in première ging op Channel 4 op 15 januari 2013, is een verfrissende (en spannende) cocktail van humor, mysterie en geweld, hyper gestileerd, maar toch zeer realistisch en met situaties die zo uit het dagelijkse leven zijn gegrepen. De vernuftige plot, waarin niets is wat het lijkt, verandert voortdurend van toon: de ene keer komedie, dan weer drama, horror of sciencefiction. Utopia vermengt al deze genres op een subtiele manier met verwijzingen naar het Lychiaanse van films als Blue Velvet of Twin Peaks of het cerebrale van No Country For Old Men.
Het meest opvallende aan deze serie is echter het visuele. De serie hanteert een kleurrijk palet van felle kleuren wat voor een bijzonder raar effect zorgt omdat het in schril contrast staat met het donkere en sombere van het verhaal. Een marteling in felle kleuren in inderdaad eens wat anders.
Een ander sterk punt is de muziek. De Chileense componist Cristobal Tapia de Veer blijkt een ongekend talent te zijn. Zijn muziek is fascinerend en brengt in elke scène de gepaste emoties aan de oppervlakte. Eerder verraste hij al met de soundtrack voor The Crimson Petal And The White, een andere miniserie die geregisseerd werd door Marc Munden.

De serie werd geproduceerd door Rebekah Wray Rogers, die eerder al tekende voor de aangrijpende ‘kitchen sink’ drama’s This Is England ’86 en This Is England ‘88. Marc Munden (The Crimson Petal And The White) is een van de regisseurs samen met Wayne Che Yip en Alex Garcia Lopez. Deze laatste twee regisseerden allebei enkele afleveringen van Misfits, een serie die net als Utopia over mensen gaat die afkomstig zijn uit de minder begoede sociale klasse. In de hoofdrollen zien we een handvol onbekende, maar knap acterende acteurs: Fiona O’Shaughnessy (Jessica Hyde), Alexandra Roach (Becky), Nathan Stewart-Jarrett (Ian), Adeel Akhtar (Wilson Wilson) en Oliver Woollford (Grant). Neal Maskell (die de hoofdrol speelde in het ijzersterke Kill List) speelt de rol van Arby.
De serie werd uitstekend ontvangen, maar kreeg ook af te rekenen met felle kritiek, vooral dan voor het excessief geweld dat voor verschillende journalisten gratuit over komt.

Het eerste seizoen van Utopia telt zes afleveringen. Vermits iedereen bij Channel 4 erg tevreden was met het resultaat, werd besloten Utopia met een seizoen te verlengen. In dat tweede seizoen, dat dit jaar op antenne gaat, zien we in de cast ook nog Rose Leslie (Game Of Thrones), Tom Burke (The Hour), Trystan Gravelle (Mr Selfridge) en Ian McDiarmid (Star Wars).

Utopia is zonder twijfel een van de meest spannende en verrassende series van dit jaar. Britse televisie op zijn best!Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Fiona O’Shaughnessy, Alexandra Roach, Nathan Stewart-Jarrett, Adeel Akhtar, Neal Maskell, Oliver Woollford.

Prijzen: 2 prijzen

Aantal seizoenen: 2 (het tweede seizoen start in 2014)

Beschikbaar op DVD: Bij ons nog niet beschikbaar op DVD

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2013) aantal afleveringen: 6

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •