1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Doctor Foster

Season1.be4,54,55

Vorig jaar in september zond BBC One de miniserie Doctor Foster uit. Dit kleinood dat geen opvallende referenties had, groeide uit tot een ware hype. Met een totaal van 10,1 miljoen kijkers die keken naar de finale en een algemeen gemiddelde van 8,2 miljoen, werd het beklemmende en realistische echtscheidingsdrama Doctor Foster het afgelopen jaar de hoogst scorende nieuwe serie in het VK. Met die cijfers kwam Doctor Foster eveneens in de top-5 van meest bekeken series ooit. Voor insiders was dit echter niet echt verwonderlijk want Doctor Jones is een productie van Drama Republic, de firma die ook verantwoordelijk was voor het briljante The Honourable Woman en de uitstekende adolescentenserie My Mad Fat Diary. Doctor Foster werd zo goed ontvangen door pers en publiek dat BBC overstelpt werd met de vraag naar een vervolgseizoen. Dat tweede seizoen komt er, hoewel hoofdrolspeelster Suranne Jones wel overtuigd moest worden over de geloofwaardigheid van een vervolg.

De serie volgt de genaamde dokter Gemma Foster, een gerespecteerde huisdokter die de mensen kunnen vertrouwen en in vertrouwen nemen. Zij is gehuwd met Simon en heeft een zoon Tom. Maar wat niemand weet is dat haar leven op instorten staat. Gemma verdenkt haar man er immers van een affaire te hebben met de dochter van een bevriend koppel. Ze is vastbesloten de zaak te onderzoeken, maar hoe meer ze ontdekt, hoe meer geheimen er aan de oppervlakte komen, hoe meer haar leven, dat van haar gezin en dat van sommige patiënten herschapen wordt in chaos.

Fans die houden van kwalitatieve, doorleefde drama’s, moeten deze serie zeker bekijken. Zelden zagen wij een serie of film waarin de pijn en de gevolgen van overspel zo zorgvuldig en accuraat werden ontleed. Geen melodrama’s of hysterische bedoeningen, maar wel een beschrijving van erg realistische situaties waarin een vrouw heen en weer geslingerd wordt door gevoelens van ontkenning, bedrog en pijn en terecht komt in een groot web van leugens. Prachtige voorbeelden hiervan zijn de scenes waarin dokter Foster tijdens een receptie van haar man ontdekt dat hij haar bedriegt met iemand die ze kent en die waarin ze ingaat op een etentje bij het bevriend koppel, in aanwezigheid van haar man én diens minnares. In plaats van hysterisch tekeer te gaan, speelt ze erg ingetogen het spel der hypocrisie mee, ze is per slot een dokter die voor de buitenwereld een modelfunctie heeft.

De serie wordt opgebouwd als een thriller, maar nooit is er sprake van een misdaad of een scenario vol met clichés. Verwacht je dus niet aan een bloedige of sadistische afrekening want die krijg je niet. En toch zit je gespannen te wachten op de afloop, want een climax komt er zeker. En dat maakt precies van Doctor Foster een briljante serie: de subtiliteit waarmee het 'zware' onderwerp wordt behandeld is exemplarisch.

De hoofdrol wordt op een briljante manier gespeeld door Suranne Jones (Scott & Bailey) die er een BAFTA voor kreeg. Vaak vertelt haar lichaamstaal meer dan woorden kunnen zeggen. Naast Jones zien we ook nog Bertie Carvel (Jonathan Strange & Mr Norrell), Robert Pugh (Craster in Game Of Thrones) en Jodie Comer (Thirteen, My Mad Fat Diary).

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Suranne Jones, Bertie Carvel, Tom Taylor, Jodie Comer

Prijzen: 6 prijzen (waaronder 1 BAFTA) en 2 nominaties (waaronder 2 voor een BAFTA)

Aantal seizoenen: 2 (er is nog niets beslist over een derde seizoen)

Beschikbaar op DVD: seizoen 1, 2

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2015) aantal afleveringen: 5
Gemma Foster leidt een druk leven. Haar werk op een dokterspraktijk slorpt haar helemaal op. Daarnaast probeert ze ook de nodige aandacht te schenken aan haar man, die in de immobiliënsector zit, en haar zoon. Wanneer ze echter op een dag een haar vindt op de sjaal van haar man, ontstaat er een zekere onrust. Gemma is geïntrigeerd door haar ontdekking en gaat op zoek naar de 'eigenaar' van het bewuste haar. Ze ontdekt gaandeweg dat haar man een relatie heeft met de dochter van een bevriend koppel. Gemma probeert de schijn hoog te houden en doet alles om haar huwelijk - en haar goeie naam - te redden. Maar haat maakt stilaan plaats voor begrip zodat Gemma vastbesloten is het hierbij niet te laten.

Géén bonusmaterialen op de DVD

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •