1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Better Call Saul (s4)

Season1.be4,54,55

Een opvolger vinden voor Breaking Bad is makkelijker gezegd dan gedaan en toch hebben Peter Gould en Vince Gilligan het hem weer geflikt: Better Call Saul werd een verrassende, afwisselend grappige en spannende serie vol verrassingen met bovendien briljante vertolkingen en met een sterk verhaal. Een serie die narratief erg goed in elkaar zit en die net zo verslavend is als Breaking Bad, de serie waarvan dit een spin-off is.

Het hoofdpersonage in de serie is immers Saul Goodman. In Breaking Bad was hij de wat 'louche' advocaat van Walter White. Hij was echter zo’n interessant en veelgelaagd personage dat de makers besloten om er een volledige serie aan te wijden. De geslepen advocaat had immers nog zoveel meer te vertellen, vooral over de periode die voorafging aan Breaking Bad. Onder meer hoe hij bvb. aan de naam Saul Goodman kwam. Die leemte wordt nu opgevuld met de gloednieuwe serie Better Call Saul: we volgen Goodman vanaf 2002, zes jaar voor Breaking Bad, toen hij nog Jimmy McGill heette.

McGill probeerde in die tijd de eindjes aan elkaar te knopen door in Albuquerque, New Mexico (waar ook Breaking Bad zich afspeelde…) te werken als pro deo advocaat. Zijn kantoor was gevestigd in de chauffagekamer van een nagelsalon en zijn bedrijfswagen was klaar voor het autokerkhof. Kortom, Jimmy had het helemaal niet zo breed als hij liet uitschijnen. McGill was vroeger een oplichter tot hij de post mocht verdelen in een groot advocatenbureau (nu zijn grootste concurrent) waar zijn broer Chuck een van de aandeelhouders was. Chuck is echter met ziekteverlof omdat hij leidt aan een panische vrees voor stralingen, van gsm’s over elektriciteit tot zelfs het zonlicht. Jimmy staat hem bij zo goed als hij kan, maar is echter vastberaden het te maken als advocaat. Hij is en blijft doortrapt, is rad van tong én een kuitenbijter. En als het geld niet binnenkomt op een legale mannier, dan moet het maar illegaal. Wanneer op een dag een koppel zich komt aanmelden, ruikt hij werk. De man wordt ervan beticht de bank waar hij werkte opgelicht te hebben voor ettelijke miljoenen…Tijdens zijn dagelijkse ritjes naar de rechtbank, leert Jimmy ook parkeerwachter Mike Ehrmantraut kennen, een man die in het latere leven van Jimmy nog een belangrijke rol zal spelen.

Better Call Saul is een slimme, intelligent geschreven serie, eentje waarmee de fans zich constant kunnen verkneukelen. Binnen het ‘grote’ verhaal zijn er tal van kleine verhaaltjes die niet alleen voor afwisseling zorgen, maar die ook ideaal zijn om de personages wat meer body te geven. Elke aflevering staat dan ook garant voor een of meerdere verrassingen. De verhaalstructuur loopt net als in Breaking Bad niet-lineair. Er wordt dus voortdurend gewisseld tussen heden, verleden en toekomst. In vergelijking met Breaking Bad ligt het tempo iets hoger en er is iets meer humor, hoewel de dramatische toon blijft overheersen. De knappe fotografie zorgt er bovendien voor dat de serie ook visueel wat te beiden heeft. En dan zijn er nog de personages: het wereldje van Saul wordt bevolkt door figuren waarvan andere series alleen maar kunnen dromen. Neem bvb. broer Chuck of parkeerwachter Mike, interessante, vreemde personages die tegelijkertijd omgeven zijn door een waas van mysterie. Sommige herken je zeker van Breaking Bad. En wie weet duikt op een goede dag Walter White opnieuw op of Jesse Pinkman... De kans zit erin, maar ze moeten dan wel passen binnen het verhaal, stelt Vince Gilligan.

Het tweede seizoen gaat op de ingeslagen weg verder. Peter Gould en Vince Gilligan hebben de tijd genomen om hun personages verder te laten ontwikkelen. Via kleine details of flashbacks of nieuwe verhaallijnen krijgen we meer inzicht in personages als Jimmy, Mike, Chuck en KIm. Iedere aflevering is op zich een juweeltje. Odenkirk is briljant en betrekt je voortdurend in zijn niet aflatende strijd voor erkenning en respect. Dit is televisie op zijn best: briljante storytelling, vlijmscherpe dialogen, bijtende humor, sublieme vertolkingen en personages die bijblijven. 


Acteurs: Bob Odenkirk, Jonathan Banks, Rhea Seehorn, Michael McKean, Patrick Fabian

Prijzen:
27 prijzen en 147 nominaties (waaronder 3 Golden Globe en 32 voor een Emmy)

Aantal seizoenen:
6 (het zesde seizoen start in 2021) 

Beschikbaar op DVD:
seizoen 1, 2, 3, 4

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2015) aantal afleveringen: 10
Saul Goodman werkt als pro deo advocaat, maar heeft het moeilijk om rond te komen. Zijn oude gewoontes om mensen op te lichten heeft hij helaas nog niet afgeleerd. Maar hierdoor komt hij serieus in de problemen en moet hij even vrezen voor zijn leven. Wanneer een koppel beroep doet op zijn diensten omdat de man beticht wordt de bank waar hij werkte, opgelicht te hebben, grijpt Goodman de kans met beide handen: niet alleen krijgt hij eindelijk loon naar werken, ook is dit de ideale gelegenheid om de concurrenten, de grote advocatenfirma HH&M, een peer te stoven. Ondertussen staat hij ook zijn broer Chuck die ziekelijk bevreesd is voor stralingen, bij waar het kan. Leuke bijkomstigheid: Chuck is de M in HH&M...

Bonusmaterialen op de DVD: Audiocommentaar bij afleveringen 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 en 10; Better Call Saul: Day One (4:02 min.); Creating the first season (23:20 min.); Better Call Saul Music Video (2:40 min.); Gag Reel (3:30 min.)

Seizoen 2 (2016) aantal afleveringen: 10

Kim heeft Jimmy aanbevolen bij Davis & Main, een concurrent van HH&M waar zij nog steeds werkzaam is. Maar meer en meer begint Jimmy zijn heil te zoeken in illegale praktijken. Ook zijn broer Chuck is er vast van overtuigd dat Jimmy niet werkt volgens de regels. Nadat Mike - met de hulp van Jimmy - uit de handen van de politie en het kartel is kunnen blijven, wordt hij gecontacteerd door een van de gangsters die van Mike eist dat hij iemand ombrengt. Ook schoondochter Stacey heeft Mike's hulp nodig. Zij beweert dat haar huis 's nachts beschoten wordt. Dat alles zou te maken hebben met de dood van Mike's zoon, een voormalige politieman. Kim wordt op haar werk gedegradeerd en moet voortaan in het archief werken. Na ontevredenheid op hun respectievelijke jobs, besluiten Jimmy en Kim hun eigen kantoor te openen en een aantal klanten mee te nemen. Maar welk vuil spelletje speelt Chuck?

Bonusmaterialen op de DVD: Audiocommentaar bij episodes 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10; Table read ep.1 (38:49 min.); Gag Reel (6:13 min.); Building The Shot (4:34 min.); Settling the score: original music by composer Dave Porter (7:07 min.)

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •  
 
 

Nieuw op DVD/Blu-ray