1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Masters Of Sex

Season1.be445

Kan een onderwerp als seks boeiend genoeg zijn om er een volledige serie rond op te bouwen? Kan een serie zonder gangsters, zombies of moorden spannend genoeg zijn om een groot publiek te boeien? Het antwoord is volmondig ja, zeker als de makers seks benaderen in zijn breedste vorm: als onderzoeksonderwerp, als onderdeel van een relatie en als maatschappelijk taboe. Met Ray Donovan en Masters Of Sex heeft Showtime (Dexter, Californication, Homeland) twee uitstekende nieuwe series in handen die ertoe bijdragen dat de zender zich zonder blozen mag scharen naast een HBO.

Masters Of Sex speelt zich af in de jaren vijftig en is gebaseerd op het gelijknamige boek van Thomas Maier. Het boek vertelt het verhaal van Dr. William Masters en Virginia Johnson, de legendarische iconen uit de jaren ’60 en ’70 die seks in zijn breedste vorm op de kaart hebben gezet. Masters en Johnson probeerden op een wetenschappelijke manier uit te vinden wat seks allemaal inhield. Hij was een gerespecteerd gynaecoloog die alles wist over vruchtbaarheid, maar die ook behept was van het idee om seks wetenschappelijk vast te leggen. Zij is een gewezen jazz-zangeres met twee kinderen, uit evenveel huwelijken. Omdat hij geen subsidies kreeg voor zijn onderzoeken, moest Masters zich behelpen met eigen middelen of inkomsten van derden.
 
Vanaf de eerste moment dat Masters Virginia Johnson in het oog krijgt, raakt hij geobsedeerd door de jonge vrouw. Helaas is hij gehuwd met de mooie Libby, die er alles aan doet om zwanger te worden. Masters raakt smoorverliefd op Virginia en kan het dan ook niet kroppen dat zijn assistent Dr. Ethan Haas haar het hof maakt. Hij blaft haar af en negeert hem, wat de werksfeer niet echt aangenaam maakt. Nochtans heeft hij Virginia nodig voor zijn onderzoek. Zij brengt niet alleen ‘proefkonijnen’ aan, maar ze weet ook meer af van seks en heeft de (vrouwelijke) ervaring die Masters mist.
De onderzoeken, die aanvankelijk plaatsvinden in een bordeel, zorgen voor heel wat ongemakken, zowel bij de participanten als binnen de relaties van Masters met Libby, Virginia en zijn eigen moeder. Om nog niet te spreken over de relatie met zijn baas die er formeel tegen is dat de onderzoeken doorgaan in zijn hospitaal.

Net als Mad Men is ook Masters Of Sex een serie die zich afspeelt in de jaren ’50. De tijdsgeest wordt prima weergegeven, vooral de vooroordelen en misvattingen over en rond seks worden doeltreffend aangepakt. Daarenboven laat de series ook voldoende ruimte om zijn personages uit te diepen. Daarbij komt Virginia over als de begripsvolle, zelfstandige, maar eigengereide alleenstaande moeder die alles wil doen om haar doel te bereiken. Wanneer ze geen koppels hebben, besluit Virginia zelfs om seks te hebben met Masters, enkel en alleen omwille van de testresultaten. Masters daarentegen is iemand die respect afdwingt, maar die tegelijkertijd ook overkomt als een zeikerd, een nors en leugenachtig iemand die zijn gevoelens moeilijk plaats kan geven.

Masters Of Sex is een serie die groeit. Aanvankelijk kijk je een beetje afstandelijk toe, maar eens de pionnen gezet en elk personage zijn ware aard toont wordt het erg interessant. Uiteraard zijn er nog heel wat andere verhaallijnen, maar die verklappen we lekker niet. Een thema als dit zorgt natuurlijk voor de nodige pikante beelden, maar laat ons zeggen dat alles – naar Europese maatstaven – erg braaf is. De hoofdrollen worden vertolkt door Michael Sheen (die vooral bekendheid kreeg als Tony Blair in o.a. The Queen), die de serie ook produceert en de charmante en mooi ogende Lizzy Caplan, die de comedy liefhebbers zeker nog kennen van The New Girl en vooral van de bioscoopfilm Bachelorette. Zij leveren schitterende vertolkingen af, net als Allison Janney (The West Wing) overigens die de rol vertolkt van een vrouw die op latere leeftijd ontdekt dat ze nog nooit een orgasme heeft gehad.

Het eerste seizoen van Masters Of Sex telt 12 afleveringen en was bij ons te zien op Vitaya. Het tweede seizoen ging in juli van start in Amerika en in Nederland op HBO.

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Michael Sheen, Lizzy Caplan, Beau Bridges, Caitlin Fitzgerald, Nicholas D'Agosto

Prijzen: 6 prijzen (waaronder 1 Emmy) en 53 nominaties (waaronder 2 voor een Golden Globe en 10 voor een Emmy)

Aantal seizoenen: 4

Beschikbaar op DVD: Seizoen 1, 2, 3

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2013) aantal afleveringen: 12
De vermaarde dokter William Masters, een expert op gebied van bevruchting en zwangerschappen, wil absoluut het seksueel gedrag van de mens onderzoeken, een volgens hem onontgonnen werkterrein waarop nog heel wat kan bijgeleerd worden. Helaas laat de kliniek waar hij werkt dergelijke onderzoeken niet toe en moet Masters werken vanuit een bordeel waar hij ook zijn eerste proefpersonen haalt. Zijn medewerkster, Virginia Johnson, helpt hem hierbij. Zij is een jonge, vrijgevochten en zelfstandige vrouw en weet door haar uitstraling en persoonlijkheid de aandacht te trekken van Masters. Maar aangezien hij gehuwd is wil hij niet toegeven aan zijn driften. De werksfeer verbetert er niet op, vooral niet als Dr. Ethan Haas Virginia het hof maakt.

Geen bonusmaterialen op de DVD

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •