1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

The People VS. O.J. Simpson: American Crime Story

Season1.be4,54,55

Dat Ryan Murphy ook andere dingen kan maken dan het stijlvolle, artistieke en surreële American Horror Story, weten we al sinds de televisiefilm The Normal Heart, maar dat hij ook karaktergedreven series als The People Against O.J. Simpson op zijn conto weet te plaatsen, was ook voor ons een verrassing.
Deze nieuwe miniserie maakt deel uit van de nieuwe anthologieserie American Crime Story, een serie die belangrijke misdaden uit de Amerikaanse geschiedenis wil belichten. Dat Murphy geen controversen uit de weg gaat, mag blijken uit de onderwerpen van de volgende seizoenen: orkaan Katrina, de moord op Gianni Versace en de relatie tussen Bill Clinton en Monica Lewinsky.

In The People Against O.J. Simpson belicht Ryan Murphy het spraakmakende proces tegen American football-icoon O.J. Simpson (die er ook een korte filmcarrière – o.a. in The Naked Gun trilogie – heeft opzitten) die beticht werd van de moord op zijn ex Nicole Brown en haar minnaar Ronald Goldman, voor velen het 'proces van de eeuw'.
Wanneer Simpson – alias The Juice en vandaar ook de letters O.J. wat staat voor Orange Juice - na een spectaculaire autoachtervolging wordt opgepakt, zorgt zijn vriend Robert Kardashian meteen voor de gepaste hulp. Hij huurt een team van dure advocaten in die onder leiding staan van Robert Shapiro en later Johnnie Cochran, wat Shapiro niet goed uitkwam gezien zijn groot ego. Cochran had nationale bekendheid als advocaat van (hoofdzakelijk zwarte) beroemdheden en was gespecialiseerd in zaken waarin het ging om discriminatie of politiegeweld. Hij voegde de eveneens zeer bekende strafpleiter F. Lee Bailey en de joodse burgerrechtenadvocaat Alan Dershowitz toe aan zijn dream team. Later kwamen daar ook Barry Scheck (DNA-expert) en Peter Neufeld (burgerrechten) bij. De openbare aanklager was de de 42-jarige Marcia Clark die zich liet bijstaan door de onervaren zwarte Christopher Darden.

The People Against O.J. Simpson
is serie die je aan je zetel gekluisterd houdt. De talrijke intriges in en buiten de rechtszaal (o.a. de 'clash of ego’s' tussen de verschillende advocaten van de verdediging), het persoonlijke leven van alle betrokkenen die allemaal hun individuele drijfveren hadden, het intrigerende proces dat hier in de juiste context wordt geplaatst (rassendiscriminatie en politiegeweld waren op het moment van het proces schering en inslag) bieden genoeg materie om een inhoudelijk sterke serie neer te zetten. De serie gaat dan ook niet over de vragen 'Is O.J. al dan niet schuldig' of ‘wat gebeurde er op de avond van de moord?’, maar in de eerste plaats over wat er in Amerika daarnà gebeurde, hoe het proces en de uitslag Amerika uiteindelijk verscheurde.

Dat het geheel ontzettend boeiend is en blijft komt ook door de schitterende vertolkingen van Sarah Paulson, Cuba Gooding Jr. en vooral Courtney B. Vance die als Johnny Cochran de rol van zijn leven neerzet. Hij won voor deze rol 5 prijzen (waaronder een Emmy) en zeven nominaties (waaronder een voor een Golden Globe). De enige grote ster die een beetje uit de toon valt is John Travolta als Robert Shapiro. Travolta komt erg houterig over en lijkt niet tot het uiterste te gaan. Niettemin blijft dit een uiterst belangrijke, boeiende en leerrijke serie die best in één keer geconsumeerd wordt. 'Binge watching' is hier zeker op zijn plaats!


Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Cuba Gooding Jr., John Travolta, David Schwimmer, Sarah Paulson, Courtney B. Vance, Sterling K. Brown

Prijzen:
50 prijzen (waaronder 2 Golden Globes en 9 Emmy's) en 54 nominaties (waaronder 3 voor een Golden Globe en 13 voor een Emmy)

Aantal seizoenen:

Beschikbaar op DVD: Seizoen 1 

Bekijk de trailer

The People VS. O.J. Simpson: American Crime Story (2016) aantal afleveringen: 10
Wanneer er plots in Brentwood, een rijk district in het westen van Los Angeles, een bloedige moord wordt gepleegd, is iedereen met verstomming geslagen. Niet alleen is de 'crime rate' in deze buurt erg laag, bovendien is het slachtoffer ook de ex van de gevierde footballster O.J. Simpson, een icoon in de Amerikaanse footballsport. Bij het horen van het nieuws is Simpson helemaal de kluts kwijt. Hij probeert te vluchten voor de politie, maar wordt na een lange achtervolging - die live wordt uitgezonden - ingerekend. Waneer hij uiteindelijk aangehouden wordt op verdenking van moord, wordt hij geholpen door zijn loyale vriend Robert Kardashian die een ‘dream team’ van advocaten samenstelt. Aan het hoofd van dit team staan Rober Shapiro en later ook Johnny Cochran. De openbare aanklager is de 42-jarige Marcia Clark.

Bonusmaterialen op de DVD: Onvoltooid verleden: De rechtszaak van de eeuw (27:50 min.)

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •