1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Rectify

Season1.be4,54,55

Rectify was de allereerste eigen serie van Sundance Channel. De serie was met z’n zes afleveringen echter veel te vlug afgelopen en had een eerder frustrerend einde. De fans lieten duidelijk blijken dat er een tweede seizoen moést komen. Dat kwam er en het was nóg beter dan het eerste, zodat er inmiddels ook een toezegging is gebeurd voor een derde seizoen.

De serie gaat over Daniel Holden (gespeeld door Aden Young) die na bijna 20 jaar eenzame opsluiting in de dodencel wordt vrijgelaten. Voor z’n familie, de gemeenschap en de omgeving blijft hij echter een buitenstaander. De onverwachte terugkeer van Daniel gooit niet alleen zijn eigen familie overhoop, maar heeft ook een invloed op de andere mensen die verbonden zijn met z’n zaak, zoals de openbare aanklager die zijn naambekendheid in deze zaak gebruikte om senator te worden, de sheriff die de grenzen van het onderzoek heeft overschreden en heel het stadje Paulie in Georgia dat Daniel de schuld geeft van de moord op een stadsgenote (Daniels vriendinnetje Hanna Dean). De vrijlating van Daniel is als een vonk die het vuur van het mysterie, de machtsspelletjes en de zogenaamde rechtvaardigheid waardoor hij werd veroordeeld, weer aanwakkert.

Hoewel Rectify in de eerste plaats een serie is die voortgestuwd wordt door zijn personages, het tempo traag is en de actiescènes zo goed als ontbreken, word je toch naar het scherm gezogen. Er is een mysterie dat niet opgelost is en dat alle kanten uit kan en als dat niet volstaat is er de evolutie van het hoofdpersonage. Nog nooit werden bij mijn weten de gevolgen van het-opgesloten-zijn-in-een-dodencel zo goed weergegeven. Nog nooit hebben wij zo dikwijls bij het kijken naar een tv-serie
zoveel zitten filosoferen.

Rectify is een unieke tv-serie. Als je uit bent op actie, kijk je best naar iets anders, maar als je op zoek bent naar een intense, pure serie die je doet nadenken over de doodstraf, over eenzaamheid en het verlies van identiteit, over schuld en vergiffenis, dan is Rectify de serie die je zeker moet zien. Met elke aflevering begeven we ons op onontgonnen terrein. Elke aflevering biedt een aantal verrassingen, is het niet via een droomsequentie, een onthullende bekentenis van een nieuw personage dan is zeker de onverwachte evolutie in het karakter van het hoofdpersonage, die je in de ban houden. Een prachtige, krachtige en fel onderschatte serie die met elke aflevering beter wordt. Mooi, erg sfeervol gefotografeerd, uitstekend vertolkt en psychologisch perfect uitgewerkt.

De reeks kreeg lovende kritieken van een heleboel journalisten die in januari de exclusieve vertoning bijwoonden tijdens het Sundance Filmfestival in Park City. The Daily Beast noemde het een van de beste scripts van de laatste tien jaar en de beste nieuwe serie van 2013. Andere nieuwsberichten hadden het over de opmerkelijke manier van vertellen. The Salt Lake Tribune omschreef het als wispelturig en meeslepend, terwijl TV Guide zei dat het verlossingsverhaal binnen de reeks, erg mooi is.

In de hoofdrollen zien we naast Aden Young (Killer Elite, The Code) als Daniel Holden ook Abigail Spencer (Mad Men, Suits) als Amantha Holden, de jongere zus van Daniel Holden die volledig overtuigd is van zijn onschuld en die haar hele leven heeft gewijd aan zijn vrijlating; J. Smith-Cameron (True Blood) als de moeder en Michael O'Neill (Bates Motel) als senator Foulkes die er alles aan zal doen om Daniel opnieuw achter de tralies te krijgen.

De serie is bedacht en geschreven door acteur Ray McKinnon (Mud, Deadwood en 'Linc’ Potter in de serie Sons Of Anarchy)die hiermee zijn eerste serie aflevert. In 2001 won hij de met kortfilm The Accountant wel een Oscar. De serie werd geproduceerd door Don Kurt (van Justified). Mark Johnson en Melissa Bernstein (het team achter Breaking Bad en Better Call Saul) zijn de uitvoerende producenten.

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Aden Young, Abigail Spencer, J. Smith-Cameron, Adelaide Clemens, Clayne Crawford

Prijzen: 1 prijs en 10 nominaties

Aantal seizoenen:
4

Beschikbaar op DVD:
seizoen 1, 2, 3 (vanaf 16 mei)

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2013) aantal afleveringen: 6
Het eerste seizoen schetst een week uit het leven van Daniel Holden die wordt vrijgelaten uit zijn dodencel en terugkeert naar een wereld die hij intussen niet meer kent. Er zijn immers 19 jaar verstreken sinds Daniel het doodvonnis kreeg voor de verkrachting van en de moord op zijn tienervriendin Hanna Dean. Dankzij pas ontdekt DNA-bewijs en de inspanningen van zijn zus en haar vriend, een advocaat, wordt zijn veroordeling echter nietig verklaard (hij is onschuldig of hij was in het slechtste geval niet de enige) en keert hij terug naar het huis van zijn moeder in het stadje Paulie (Georgia, VS). Hij tracht z’n leven opnieuw op te bouwen en worstelt om zijn plaats te vinden in een samenleving. Die reageert, op zijn zachtst gezegd, verdeeld over zijn vrijlating. Ook zijn familie ziet er anders uit en weet zijn terugkeer niet goed te plaatsen.

Géén bonusmaterialen op de DVD

Seizoen 2 (2013) aantal afleveringen: 10
In dit tweede seizoen zien we hoe Daniel probeert om in zijn leven in eigen handen te nemen en een toekomst uit te bouwen. De mensen rondom hem reageren echter nog altijd, vreemd, onvoorspelbaar, ja zelfs gevaarlijk. Niet iedereen is overtuigd van zijn onschuld. Zijn vrijlating brengt hem allerminst in veiligheid. Elk gezicht, elke locatie in het stadje roept herinneringen op. Daniel beseft dat hij alleen maar vrede kan vinden als hij de confrontatie aangaat en accepteert wat er die nacht van de moord op Hanna echt gebeurd is. Daniel zet alles op alles om het verleden achter zich te laten … Maar dat is gerekend zonder de inmenging van de senator Roland Foulkes die hem alsnog veroordeeld wil krijgen. Foulkes slaagt erin Teddy (die Daniel liever uit de buurt van zijn echtgenote Tawney wil houden) en sheriff Daggett aan zijn kant te krijgen. Hij doet Daniel een ultiem voorstel.

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •