1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

True Detective

Season1.be4,54,55

Een van de series waar iedereen vorig jaar naar uitkeek, was True Detective. De serie had immers alle troeven om een topper te worden: een intrigerend scenario – dat doet denken aan de werken van Dennis Lehane – dat geschreven was door ene Nic Pizzolatto, een veelbelovende auteur, de regie die in handen was van één regisseur: Cary Fukunaga, bekend van Jane Eyre en het miskende Sin Nombre en de aanwezigheid van Matthew McConaughey en Woody Harrelson die niet alleen de hoofdrollen speelden, maar ook instonden voor de productie.

Wel, het moet gezegd True Detective heeft die hoog gespannen verwachtingen overtroffen! Het verhaal van een macaber moordonderzoek uit het verleden dat gelinkt wordt aan een hedendaagse moordzaak, is zo sterk en zit zo knap in elkaar dat het je voortdurend zowel emotioneel als intellectueel bij de keel grijpt. Een complex scenario met complexe personages en met een finale die volledig in de lijn ligt van wat we daarvoor zagen. Een sfeervolle, zeer consistente serie (dat heb je als je alle afleveringen laat regisseren door één regisseur) waarin zowel Harrelson als McConaughey zichzelf overtreffen. HBO bewijst met deze serie andermaal dé leverancier te zijn van kwaliteitsseries.

Het verhaal van True Detective speelt zich af in twee tijdsperiodes: 2012 en 1995. Centraal staan de detectives Rust Cohle en Martin Hart. Beiden worden aan de tand gevoeld over een moordzaak die 17 jaar geleden plaatsvond. Toen werd een meisje dood aangetroffen aan de voet van een boom, handen op de rug gebonden en op het hoofd een hertengewei. Een rituele moord met duidelijke religieuze invloeden. In 2012 wordt de zaak heropend naar aanleiding van een nieuw slachtoffer. De moord op deze jonge vrouw vertoont gelijkenissen met die uit 1995. De serie wordt opgebouwd aan de hand van flarden interview die worden afgewisseld met scènes die zich afspelen in 1995 en 2012.

1995. De introverte Rust Chole wordt de nieuwe partner van Marty Hart, een detective die een hoog aanzien geniet binnen zijn departement. Cohle is een man die getekend is door zijn verleden dat hij moeilijk van zich kan afzetten. Daarom werpt hij zich dan ook als een bezetene op zijn werk. Waar het voor Hart boeken toe is, gaat Cohle steeds een stap verder. Zijn inzicht in het speurwerk is exemplarisch. Door zijn overtuiging en inzet weet hij de zelfzekere macho die Martin Hart is, mee te sleuren in een nooit aflatende speurtocht. Hart is – in tegenstelling tot Cohle – gehuwd (met Maggie) en vader van twee kinderen. Hij heeft één grote zwakte: vrouwen.

Zoals het bij elke serie past, is meer vertellen over het verhaal ‘not done’. Een van de absolute sterktes van deze serie is dan ook om samen met de detectives de antwoorden op de verschillende vragen die zich gaandeweg stellen, te ontdekken.

Visueel is True Detective ook een topper. De regie is erg knap: elk beeld wordt perfect gecadreerd en gefilmd vanuit het juiste camerastandpunt. Soms kunnen bepaalde scènes (vooral de gesprekken met Cohle) langdradig overkomen, maar dan zijn er de dialogen die zo sterk zijn dat ze de aandacht telkens opnieuw, hoog houden. De fotografie van Adam Arkapaw (Animal Kingdom, Top Of The Lake) is erg sfeervol en de locaties zijn perfect gekozen. De sterke intro met de fantastische openingstune ('Far From Any Road' van The Handsome Family) ademt iets beangstigend uit en plaatst je meteen in de gepaste sfeer. Kortom, een serie die scoort op alle vlakken.

Naast McConaughey en Harrelson schitteren ook Michelle Monaghan (Gone Baby Gone), Michael Potts (The Wire), Tory Kittles (Sons Of Anarchy), Shea Whigham (Boardwalk Empire), Alexandra Daddario (Parenthood, White Collar), Jay O. Sanders (Person Of Interest) en Kevin Dunn (Luck). 

True Detective werd opgevat als een anthologie-serie (net als American Horror Story bijvoorbeeld). Het tweede seizoen heeft dus niks te maken met het eerste, noch qua verhaal, nog qua personages, noch qua acteurs. De bedoeling van de makers was elk seizoen te focussen op één moordzaak en op de gevolgen die de moordzaak heeft op het persoonlijk leven van de detectives die bij het onderzoek zijn betrokken. 

Nu het tweede seizoen op DVD uitkomt, kun je jezelf ervan vergewissen of de negatieve kritieken terecht waren. Persoonlijk hebben we met veel belangstelling en interesse naar dit seizoen gekeken en als we eerlijk zijn, we hebben ervan genoten ook. Oké, seizoen 2 mist het briljante van het eerste seizoen, maar is en blijft nog altijd een heerlijk spannende - en goedgemaakte - brok misdaadtelevisie, op voorwaarde dat je je niet stoort aan de soms bombastische dialogen (vooral Vince Vaughn blinkt erin uit), de redelijk ingewikkelde ontplooiing van de plot en het opvoeren van teveel personages die niet veel inbreng hebben in het verhaal (hierdoor wordt de aandacht nodeloos afgeleid). Maar zoals ik eerder al liet uitschijnen, niets om je zorgen over te maken, want het blijft allemaal binnen de perken en doet niks af van de entertainmentwaarde. Colin Farrell maakt als Ray Velcoro de meeste indruk, gevolgd door Rachel McAdams die als Ani bewijst een van de betere actrices te zijn van het moment. Vince Vaughn mag eindelijk eens opdraven in een serieuze rol, maar moet helaas soms dialogen declameren die totaal niet bij hem passen. Verder merk je ook dat de aanwezigheid van één regisseur gemist wordt. In tegenstelling tot seizoen 1, toen Cary Fukunaga alle afleveringen regisseerde, wordt er bij dit seizoen beroep gedaan op zes verschillende regisseurs (waaronder John Crowley van het voor 3 Oscars genomineerde Brooklyn). Hierdoor krijg je vaak een verschil in stijl, iets wat we met seizoen 1 niet hadden.

Dat seizoen 2 uiteindelijk minder is geworden dan seizoen 1 is helemaal niet zo verwonderlijk. De lat lag enorm hoog, de verwachtingen waren bij iedereen enorm hoog gespannen. Opmerkelijk is ook dat HBO de schuld hiervoor op zich neemt door bedenker Nic Pizzolatto onvoldoende tijd te geven om het scenario te ontwikkelen. Wat er ook van zij, dit is nog altijd stukken beter dan verschillende zogezegde 'topseries'.

Acteurs: Matthew McConaughey, Woody Harrelson, Michelle Monaghan, Michael Potts (seizoen 1), Colin Farrell, Rachel McAdams, Taylor Kitsch, Vince Vaughn, Abigail Spencer, Kelly Reilly (seizoen 2)

Prijzen: 24 prijzen (waaronder 5 Emmy's en 1 BAFTA) en 47 nominaties (waaronder 7 voor een Emmy, 4 voor een Golden Globe)

Aantal seizoenen:
2

Beschikbaar op DVD:
seizoen 1, 2

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2014) aantal afleveringen: 8
Detectives Rust Cohle en Marty Hart worden ondervraagd over een moordzaak die plaatsgreep in 1995. Toen werd er een rituele moord gepleegd op een jonge vrouw. In 2012 vindt er een analoge moord plaats. Aanvankelijk vinden Hart en Cohle geen enkel bruikbaar spoor. Hun baas, Ken Quesada, wil de zaak overdragen aan de FBI, maar Cohle en Hart vragen enkele dagen respijt om de zaak alsnog op te lossen. Het speurwerk van Cohle brengt hen uiteindelijk bij Reginald Ledoux, een drugsleverancier. Ondertussen worden Cohle en Hart ook geconfronteerd met hun persoonlijke problemen: Cohle kan het verleden maar niet opzij zetten en Hart ziet zijn huwelijk uit elkaar spatten wanneer hij zijn vrouw Maggie meer dan eens bedriegt met de voluptueuze Lisa Tragnetti.

Bonusmaterialen op de DVD: Inside the episode (34:32 min.); Deleted scenes (9:24 min.); Audiocommentaar bij afleveringen 4 en 5; Making True Detective (15: 02 min.); Up Close with Matthew McConaughey en Woody Harrelson (7:43 min.); A conversation with Nic Pizzolatto en T Bone Burnett (13:49 min.)

Seizoen 2 (2015) aantal afleveringen: 8
Frank Semyon is een crimineel die wil breken met z’n verleden en die op het rechte pad probeert te blijven door bvb. een riante som te investeren in een spoornet voor een hoge snelheidstrein doorheen Californië. Maar wanneer Franks partner Ben Caspere dood en verminkt wordt aangetroffen, komt het project op de helling te staan. Drie politiemensen worden om diverse redenen op de zaak gezet: Ray Velcoro, een man die probeert te leven met de verkrachting van zijn ex en alles in het werk moet stellen om bezoekrecht te krijgen voor het jongetje waarvan hij denkt de vader te zijn; de aan het gokken verslaafde Ani Bezzerides, sheriff van Ventuira County, wiens vader een sekte leidt en wiens zus in de porno-industrie zit en Paul Woodrugh, een gemotoriseerde cop die moet leven met zijn status van oorlogsveteraan.

Bonusmaterialen op de DVD: Making "The Vinci Massacre" (28:16 min.); A Look Inside True Detective (9:51 min.); True Detective's California (3:46 min.); Audiocommentaar bij aflevering 4 en 8

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •  
 
 

Nieuw op DVD/Blu-ray