1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Making A Murderer

Season1.be555

In december 2015 plaatste Netflix de documentaire serie Making A Murderer in alle stilte online. De serie kreeg uitstekende reviews en dook hier en daar op in de favoriete lijstjes. Maar écht bekend werd hij pas toen 380.000 mensen twee petities ondertekenden. Eén voor het Witte Huis en één voor Change.org (= “The world’s platform for change”)

De serie die Laura Ricciardi en Moira Demos gemaakt hebben, stelt de aanhouding en veroordeling van Steven Avery voor de moord op fotografe Teresa Halbach in 2005 in vraag. Avery's neef Brendan Dassey zou hem hierbij geholpen hebben.

Nadat een jury Steven Avery in 2007 veroordeelde, kreeg hij levenslang. Voordien was hij al eens veroordeeld voor de aanranding en poging to moord op Patty Beernsten. In 1985 werd hij hiervoor gearresteerd en op 23 jarige leeftijd veroordeeld tot 32 jaar cel. Wanneer in 2003 echter nieuw DNA-bewijsmateriaal wordt gevonden, wordt Avery na 18 jaar onterecht in de gevangenis te hebben gezeten, vrijgesproken. Zijn naam wordt gezuiverd. Hij spant een proces aan tegen de staat en eist de som van $36 miljoen, $2 miljoen voor elk jaar dat hij onterecht heeft vastgezeten.

De familie Avery woont in Two Rivers en is allesbehalve geliefd in Manitowoc, een van de county's in Wisconsin. Als je de serie bekijkt lijkt erop dat Manitowoc County er alles aan zal doen om Steven Avery en zijn neef Brendan Dassey, die een gemanipuleerde verklaring heeft afgelegd, nog voor lange tijd achter de tralies zullen worden gehouden.

Nog nooit heeft een serie meer ophef gemaakt dan Making A Murderer. De veroordeling van Steven Avery en Brendan Dassey heeft de gemoederen erg geroerd, maar ondertussen zitten de twee nog steeds vast, ondanks een petitie met inmiddels een half miljoen handtekens. De mensen die de petities ondertekenden, baseerden hun oordeel bijna uitsluitend op de gegevens van de serie. Meer nog, de openbare aanklager Ken Kratz – die weigerde om mee te werken aan de documentaire – kreeg het hard te verduren, hij kreeg zelfs doodsbedreigingen. De tagline: “One man. Two crimes. Wrongfully accused? You decide” heeft dus duidelijk zijn resultaat gehaald. Nieuwsgierig wat de toekomst brengen zal.

Volgens de makers Laura Ricciardi en Moira Demos is er ondertussen nieuwe significante informatie opgedoken die een vervolg wenselijk maken. “Vanuit ons standpunt is het verhaal nog steeds niet ten einde.” De makers zouden inmiddels contact hebben genomen met Kathleen Zeller, de nieuwe advocate van Avery, om nieuwe opnames te maken.

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Steven Avery, Breandan Dassey, Ken Kratz, Dean Strang, Jerry Buting

Prijzen:
13 prijzen (waaronder 4 Emmy's) en 11 nominaties (waaronder 2 voor een Emmy)

Aantal seizoenen:
2 (het tweede seizoen is bevestigd)

Beschikbaar op DVD:
nog niet uitgebracht op DVD

Bekijk de trailer

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •